Ingredience:
250 g celozrnné pšeničné mouky
250 g hladké mouky
100 g různých semínek (60g slunečnicových, 20g sezamových a 20g lněných/chia)
350 ml vlažné vody
30 g droždí
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička soli
3 lžíce slunečnicového oleje
Postup:
Doždí rozmícháme ve vlažné vodě s cukrem a necháme na chladném místě stát asi 15 minut. Mouku smícháme v míse se solí a postupně přiléváme vodu s droždím a vypracujeme těsto. To potřeme olejem a necháme na teplém místě alespoň 1 hodinu kynou.
Kvůli úklidu jsem nechala těsto kynout dvě hodiny a nebylo to vůbec na škodu :)
Do těsta přidáme semínka, ještě jednou ho propracujeme, přendáme do vymazané formy a necháme ještě dalších 30 minut kynout.
Troubu rozehřejeme na 220°C a vykynutý chleba v ní takto pečeme 15 minut (posledně jsem měla asi na 10 minut horní a spodní ohřev). Poté teplotu snížíme na 190°C (přepnula jsem na horkovzduch) a pokračujeme v pečení dalších 30 minut. Chléb je hotový, když při poklepání zní dutě. Necháme ho vychladnout a pak se do něj s chutí pustíme :)
RE: Domácí chleba | hroznetajne | 29. 03. 2017 - 10:06 |
![]() |
jurtanimo | 29. 03. 2017 - 19:19 |